In dit artikel

Werkboek Schaduwwerk deel 2

Leestijd: 2 minuten

Schaduwwerk klinkt erg mysterieus en eng, maar gaat het om het wegpeuteren van laagjes om uiteindelijk jezelf beter te leren kennen. Dit is het laatste deel uit een drieluik over schaduwwerk. Deel 1 was een een podcast over schaduwwerk en het werken met tarotkaarten. Het vervolg hiervan was deel 1 van een werkboek om je eigen schaduwkant beter te leren kennen. We sluiten het af met deel 2 van het werkboek

Wat is schaduwwerk?

Het principe van schaduwwerk komt van Carl Jung, een Zwitserse (1875-1961). In zijn visie gebruik je je schaduw om alles te verbergen wat je niet wenselijk aan jezelf vindt. Het zijn delen van jezelf die je afgewezen en onderdrukt hebt. Zoals emoties, karaktereigenschappen, herinneringen, geheimen, dromen, verlangens, angsten en impulsen.

Waarom aan de slag met je schaduwkant?

Als je iets wegstopt in je schaduw verdwijnt het niet. Het kan blijven woekeren en je leven – bewust of onbewust – blijven beïnvloeden. Bijvoorbeeld in je relaties met anderen, of met jezelf. 

Als tarotist beïnvloedt het ook de duidingen van je kaarten. Als je niet oppast, kleuren ze je vertalingen en loop je het risico je eigen onzekerheden te gaan projecteren op diegene voor wie je de kaarten legt.

Datgene wat je in de schaduw hebt gezet, is een wezenlijk onderdeel van jou. Door het te verbergen kun je het niet gebruiken en vaak hindert het je in je creativiteit en in het zijn van je authentieke ik.

Download deel 2 van het werkboek

Wil je jezelf beter leren kennen, download dan het werkboek Schaduwwerk met (tarot)kaarten. 

In deel 2 kijk je hoe je je angsten voor en onzekerheden over de toekomst kunt inzetten in positieve ervaringen. 

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen en tarottips!

Altijd het juiste legpatroon voor al je vragen?

Download onze handige snelgids