Ostara Tarot, een tarotdeck over de lente


Ostara Tarot

Een tarotdeck over de lente

Het is een mooie, zonnige lentedag als ik tijd heb om eens goed voor de Ostara Tarot te gaan zitten. Een paar weken eerder ontdekte ik dit tarotdeck voor het eerst, tijdens het Googelen naar kaarten en rituelen die met de lente te maken hebben.

Het tarotdeck is vernoemd naar Ostara;  een lentegodin. Zij zorgt voor vruchtbaarheid na een koude periode. Haar feest wordt rond 21 maart gevierd, als moment dat de koude winterdagen (bijna) over zijn en de lente eindelijk aanbreekt. 

De bedenkers – Molly Applejohn, Eden Cooke, Krista Gibbard en Julia Iredale – zijn vier creatieve dames uit Vancouver (Canada). Ze kennen elkaar van de kunstacademie en delen de liefde voor het occulte. Enkele jaren geleden besloten ze samen een eigen tarotdeck te maken. Dit deck, de Ostara Tarot, zag in 2015 het licht; in een oplage van 150 exemplaren. Uitgever Schiffer zag hun tarotdeck en was enthousiast. Het resultaat: twee jaar later kwam er een commerciële uitgave van de Ostara Tarot op de markt.

De Ostara Tarot staat stil bij het moment dat de lente de stad laat ontwaken na de winter. De ontwerpsters willen je, met dit tarotdeck, verbinden met de natuur en bewust maken van je relatie met de aarde.

Een natuurdeck

Het natuurthema is goed te zien in de kaarten: op de kleine arcana staan dierengidsen centraal en op de grote arcana vind je mythische archetypen, en goden en godinnen. De vier ontwerpsters hebben ieder een deel van de 78 kaarten voor hun rekening genomen. Als er meerdere mensen aan een tarotdeck werken, bestaat het risico dat de samenhang verdwijnt. Dat hebben ze bij dit deck opgelost door van te voren af te spreken welk onderwerp op welke kaart komt te staan: aas – muizen, twee – vogels, drie – kikkers, vier – konijnen, vijf en zes – slangen en vissen, zeven – wasberen, acht – jachtvogels, negen – katachtigen, tien – dieren uit de diepten van de oceaan (octopus, walvis), schildknaap – vossen, ridders – beren en koningen – herten. Bij de koninginnen hebben ze elkaar de vrijheid gegeven om naar eigen inzicht de vrouwelijkheid aan het tarotelement te verbinden. 

Heb je wat kennis van natuurreligies dan herken je in de koningen de natuurgod Cernunnos, als een hert bij de staven en bekers en op de zwaarden en munten als een gehoornde man. Op de kaarten van de koninginnen zie je de verschillende windrichtingen met een eigen krachtdier: zwaarden – oost – pauw/kraanvogel – lucht, staven – zuid – leeuw – vuur, water – west – zeehond – water, en pentakels – noord – steenbok – aarde.

De koningen en koninginnen 

Boodschap van het deck

Tijd om de kaarten er eens bij te pakken. Ik heb het tarotdeck ‘gevraagd’ mij te laten weten hoe deze kaarten het beste ingezet kunnen worden. Ik trok de Koningin van Zwaarden, Pentakels acht en Zwaarden tien.

Bij de koningin draait het om logisch verstand en rationeel inzicht. Ze zit met gesloten ogen en geeft hiermee aan dat het vooral gaat om eigen kennis. Het lijkt hierdoor vooral te gaan om je eigen kennis gebruiken bij de kaarten. En niet te veel gaan zweven: nuchter en met de beide benen op de grond.

De tweede kaart laat een uil zien die druk bezig is. Het mooie weer leidt hem niet af van het werk dat hij moet doen. Het wordt veel oefenen en met de kaarten aan de slag! Het resultaat mag er dan zijn. De walvis van de Zwaarden tien kaart is niet zo blij.

De tien zwaarden glinsteren in het maanlicht. Het lijkt hiermee of het gaan werken met dit tarotdeck een (te) zware opgave is. Vooral als je er te veel bij gaat nadenken. Gewoon doen dus en doorzetten!

De doos en het begeleidende boekje

Uitgeverij Schiffer staat bekend om zijn luxe verpakkingen en dit is bij de Ostara Tarot ook het geval. De doos heeft een deksel, die met een lint makkelijk te openen is. De verpakking is gemaakt van dik karton en straalt hiermee kwaliteit uit. Veel tarotdozen zijn vooral bedoeld om de kaarten te beschermen en bij elkaar te houden. Bij dit deck geeft de verpakking je het gevoel dat je met speciale kaarten te maken hebt.

Ook het begeleidende boekwerk is kwaliteit. Voor iedere kaart worden steekwoorden en een korte beschrijving gegeven. Voor de tarotisten die ook met omgedraaide kaarten werken, wordt kort toegelicht hoe de betekenis dan wordt beïnvloed. Het is jammer dat er maar weinig aandacht wordt besteed aan het idee achter de kaarten. Meer dan de opmerking dat de vier dames zich hebben late n inspireren door de ontwakende stad is er niet te vinden. Terwijl dit deck toch een duidelijk thema heeft meegekregen.

Vormgeving en uitvoering kaarten

De kaarten zijn erg mooi. Je herkent de verschillende stijlen van de vier ontwerpers, die goed bij elkaar aansluiten. Dit komt deels omdat elke kaart op zichzelf al een kunstwerk is, en ook omdat ze het kleurgebruik op elkaar hebben afgestemd. Het voorkomt dat bepaalde kaarten te veel opvallen en hierdoor andere kaarten ‘wegdrukken’ bij een legging.

Het lentethema wordt nog een keer extra benadrukt door de zilveren coating op de zijkant van de kaarten. Ze krijgen hierdoor een koele uitstraling. Als er al coatings op kaarten wordt gebruikt, is dit bijna altijd een goudkleurige. De zilveren coating maakt de Ostara Tarot dan ook een bijzonder deck.

De kaarten zelf zijn van dik materiaal. Hierdoor wordt de stapel kaarten wel wat dikker en moet je even opletten met schudden, maar het draagt wel bij aan de kwaliteit van de kaarten. De voor- en achterkant zijn gelamineerd om ze wat bescherming te geven. Ze worden hierdoor wat gladder, wat het schudden ten goede komt.

Bekijk alle kaarten hieronder

Voor beginner of meer gevorderde?

Het vraagt wat tijd om met deze kaarten te leren werken. Je moet ze namelijk eerst leren kennen. Op de kaarten van de kleine arcana staan namelijk alleen maar Romeinse cijfers. Het tarotelement wordt niet genoemd. Als je naar de kaarten kijkt, zie je op de meeste kaarten wel welk tarotelement het is. Op enkele kaarten herken je het element niet gelijk en moet je wat langer kijken. 

De kaarten van de grote arcana hebben wel een naam meegekregen, maar geen nummer. Gebruik je deze nummers ook bij je tarotleggingen, dan moet je weten dat De Manier kaart 1 is en De Maan kaart 18. Gebruik je de nummers niet, dan mis je ze ook niet. Een groot voordeel dat de nummers niet afgedrukt zijn, is dat je ook geen discussie krijgt over Kracht en Gerechtigheid. Deze twee kaarten worden in veel tarotdecks omgedraaid. Soms is Kracht nummer 8 en soms 11. Door het ontbreken van de nummers op de kaarten, bepaal je zelf lekker je eigen volgorde. 

Het gebruik van de kaarten vraagt dus wel wat basiskennis: het herkennen van de tarotelementen en het helpt ook om de basisbetekenis van de kaarten te weten. Het helpt om ze geregeld even allemaal door je handen te laten gaan, zodat je ze beter leert kennen. 

Ostara Tarot

€ 23,99
7.8

Vormgeving

8.0/10

Kwaliteit kaarten

8.0/10

Gebruiksvriendelijkheid

7.0/10

Verpakking

9.0/10

Bijbehorend boekje

7.0/10

Pros

  • Sfeervolle ontwerpen
  • Goede kwaliteit
  • Boekje geeft een duidelijke betekenis per kaart

Cons

  • Sommige ontwerpen vragen wat meer tijd om ze te herkennen

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *